pentru programari la consultatii, va rugam sa ne contactati:
0264-484 555
Formular pentru contact si programari online:
Nume:
Telefon:
E-mail:
Mesaj:
 

Sindromul de coada de cal

Coada de cal este denumirea pentru un fascicul de nervi ( lombar, sacral si coccigian ) prin care se termina maduva spinarii.

Sindromul de coada de cal se produce din cauza afectarii acestor nervi si se caracterizeaza prin durere puternica in zona lombara si partea de sus a feselor si lipsa senzatiilor (analgie) in zona feselor, in zona genitala si solduri, precum si perturbarea functiei intestinelor si a vezicii urinare.

Cauzele Sindromului de coada de cal

1) Hernia de disc lombara
imagine termografica sindrom coada de calPentru a intelege ce se intampla in Sindromul de coada de cal , trebuie stiut faptul ca maduva spinarii se termina la nivelul vertebrei L1. De aceea, in cazul localizarii lombare a spondilozei, in caz de herniere mediana sau paramediana a nucleului pulpos, nu se produce un sindrom de compresie medulara, ci apare ceea ce cunoastem sub denumirea de Sindromul cozii de cal, datorita compresiei mai multor radacini ale nervilor spinali. Prin comprimarea filetelor nervoase care compun coada de cal se reduce fluxul sangvin, se produce o staza venoasa care compromite transmiterea influxului nervos in radacinile supuse presiunii, ducand la foarte multe tulburari.
Hernia de disc are dimensiuni importante si comprima mai multe radacini nervoase, producand sindromul de coada de cal.

2) Spondiloza lombara in stadiul 4-5 ( compresiv-atrofic)
Aceasta comprimare a filetelor nervoase se poate realiza in cadrul unei hernii de disc, dar poate sa apara si in stadiul 4-5 al spondilozei lombare, compresiv-atrofic, cand iau nastere osteofitele (ciocurile despre care am mai vorbit ) si care pot exercita presiuni foarte mari asupra cozii de cal.

3) Stenoza de canal vertebral lombar ( SCVL )
in care sunt diminuate diametrele canalului spinal. Poate fi congenitala sau dobandita.
In cazul acestei stenoze de canal vertebral lombar, este afectata vascularizatia, atat a conului medular, cat si a cozii de cal, ducand la Sindromul de coada de cal .

Suferinta radacinilor nervoase comprimate in cele trei situatii mentionate trece prin mai multe stadii:
 

1 ) Sindromul de iritatie, cu amorteli, parestezii si durere.
2 ) Sindromul de compresiune: apar deficite in teritoriul inervat de radacina nervoasa respectiva.
3 ) Sindromul de intrerupere: apare paralizia teritoriului muscular inervat de radacina nervoasa respectiva.

Simptomele Sindromului de coada de cal

In Sindromul de coada de cal intra si Sindromul radicular, care este specific fiecarei radacini in parte.
Nervii spinali sunt nervi periferici si au urmatoarele functii: algica, de motilitate (de miscare), sensibilitate, reflexa si trofica.
De aceea, in Sindromul de coada de cal, simptomele pot fi foarte variate, in functie de radacina care este comprimata:

 • durere surda in general, dar care poate fi si de intensitate foarte mare in zona fesiera, genitala si a coapselor
 • amorteli, parestezii sau chiar anestezia zonelor fesiera, genitala si a coapselor
 • claudicatia radiculara neurogena ( claudicatie = schiopatare), apare ca urmare a ischemiei intermitente a radacinilor lombosacrate comprimate si se manifesta prin :
  • instabilitate, agravata la mers, ameliorata la repaus
  • sciatalgii, parestezii ( amorteli ) uni sau bilaterale ( zona fesiera, genitala si coapse )
 • disfunctie intestinala (la comprimarea radacinilor nervoase, apar tulburari de tranzit intestinal : constipatie-diaree).
 • tulburari genitourinare :
  • disurie ( mictiune dificila, lenta, uneori chiar dureroasa )
  • polakiurie ( mictiuni dese )
  • mictiuni imperioase
 • disfunctie vezicala :
  • retentie urinara ( datorata iritarii radacinilor nervoase ) sau
  • incontinenta urinara ( pierderea fara voie a urinii ) datorata intreruperii radiculare
 • tulburari de dinamica sexuala (TDS ) –pot merge pana la impotenta la barbati si frigiditate la femei

Diagnosticul Sindromului de coada de cal

Centrul medical MEDREFLEX LINE foloseste Termografia si Ultrasonografia pentru diagnosticarea Sindromului de coada de cal. Cele doua metode de diagnostic, scanarea termografica si scanarea ultrasonografica, aduc elemente esentiale in diagnosticul si tratamentul Sindromului de coada de cal.

diagnostic prin termografie al sindromului de coada de cal


Pe baza informatiilor deosebit de importante oferite de catre cele doua metode de investigare, se stabileste tratamentul care trebuie facut, numarul de sedinte de recuperare medicala necesare, frecventa lor, componenta acestor sedinte de tratament, care poate sa fie diferita de la pacient la pacient sau de la caz la caz, si se urmareste efectul tratamentelor aplicate.
Tratamentul Sindromului de coada de cal nu se poate face acasa, ci trebuie facut intr-un centru medical specializat pe acest gen de tratament si care are experienta in acest sens.
 

Tratamentul Sindromului de coada de cal

Pentru a trata sindromul de coada de cal trebuie tratata mai intai cauza sau cauzele care-l provoaca, deoarece ele se pot si combina.
Reamintim cauzele acestui sindrom:

 1. spondiloza lombara in stadiile 4-5 (radicular-atrofic), situatie in care apar osteofite sau ciocuri care exercita o presiune asupra radacinilor nervoase care compun coada de cal.
 2. hernia de disc lombara
 3. stenoza de canal vertebral lombar (SCVL)

Foarte multi se intreaba si ne intreaba daca se poate trata sindromul de coada de cal. Raspunsul este: da, se poate trata.

Dar si in acest caz este extrem de important ca persoana suferinda sa se prezinte la medic cat mai repede posibil, deoarece daca boala progreseaza foarte mult recuperarea medicala este grea, anevoioasa si cu costuri mai mari. Recuperarea nu este insa imposibila daca se face un tratament corespunzator si un timp suficient de lung.

Datorita faptului ca pacientii amana de regula tratamentul, exista si cazuri in care boala a avansat atat de mult incat s-ar putea sa nu raspunda la tratamentul medicamentos. Daca dupa 3-4 luni de tratament medicamentos nu apar macar semne de imbunatatire a starii pacientului, chiar daca boala nu s-a vindecat total, s-ar putea sa fie nevoie de interventie chirurgicala. Iata inca un argument pentru a va prezenta urgent la medic daca suferiti de o astfel de boala.

In centrul nostru medical se fac sedinte complexe de recuperare medicala a celor care sufera de aceasta boala grea. Continutul acestor sedinte se hotaraste in functie de datele pe care le ofera scanarea termografica si ultrasonografica.

Programari la consultatii. Beneficiati acum de reduceri promotionale !

Pentru programari la tratament va rugam sa ne contactati la numerele de telefon din pagina de contact. Ne puteti trimite de asemenea pe adresa noastra de email orice intrebari referitoare la cazul dvs. si la modalitatile de tratament pe care vi le putem oferi. Nu uitati sa va generati un cod de reduceri de pe site-ul medreflexline.ro pentru a beneficia de oferta noastra destinata vizitatorilor online [click aici pentru pagina cu generatorul de coduri de reducere]
 
imaginea coloanei vertebrale - vertebre si discuri intervertebrale