pentru programari la consultatii, va rugam sa ne contactati:
0264-484 555
Formular pentru contact si programari online:
Nume:
Telefon:
E-mail:
Mesaj:
 

Durerile de coloana vertebrala

Cauzele durerilor de spate 

Orice persoana care sufera de dureri de spate sau de dureri ce radiaza prin picior ar trebui sa se prezinte la medic pentru un consult si stabilirea unui diagnostic. Diagnosticarea cauzei durerilor de spate nu este intotdeauna usoara. Coloana vertebrala umana este foarte complexa, de aceea uneori poate fi dificil de stabilit cauza exacta a durerii de spate sau a altor simptome asociate. In plus, exista o serie de alti factori, precum depresia, anxietatea sau stresul, care pot contribui la aparitia durerilor de spate.

Pentru stabilirea diagnosticului si a tratamentului un rol important il au informatiile legate de istoricul durerii (cand si in ce conditii a aparut) si de activitatile care ar fi putut declansa aceste simptome.

Legatura dintre muschi si durerile de spate

Atunci cand faţetele articulare sau alte structuri ale coloanei vertebrale sufera leziuni sau devin inflamate, muschii mari ai spatelui se pot contracta, cauzand dureri lombare si limitarea miscarilor.

O alta cauza frecventa a durerilor de spate poate fi muschiul popliteu, muschiul mare din spatele copselor. Pacientii care sufera de contracturi ale muschiului popliteu au tendinta de a dezvolta dureri in zona inferioara a spatelui. Explicatia consta in faptul ca incordarea muschiului popliteu limiteaza miscarea pelvisului, astfel incat miscarea este transferata segmentelor de miscare aflate in partea de jos a zonei lombare ceea ce mareste stresul in aceasta zona. Reabilitarea se axeaza pe exercitii de intarire a muschilor si de intindere a tendonului popliteu.

Un episod de durere lombara care dureaza mai mult de doua saptamani poate duce la slabirea muschilor (din cauza ca folosirea muschilor este dureroasa, cei afectati de durerea lombara au tendinta de a evita acest lucru). Acest proces duce la atrofie si slabirea muschilor, ceea ce determina si mai multe dureri de spate, din cauza ca muschii slabiti nu pot sustine la fel de bine coloana vertebrala.

Stresul cronic poate de asemenea sa determine slabirea muschilor si aparitia durerilor de spate. Stresul face ca muschii sa se incordeze, fiind astfel privati de energia necesara sustinerii coloanei.

Legatura dintre muschi, postura si durerile lombare

Puterea si flexibilitatea muschilor sunt esentiale pentru a mentine pozitia neutra a coloanei vertebrale. Existenta unor muschi abdominali slabi determina contractarea muschilor flexori ai soldului, ceea ce accentueaza curbura coloanei in zona lombara. In cazul in care curbura este accentuata (afectiune numita lordoza) rezulta o postura nesanatoasa a coloanei. Mentinerea unei posturi corecte a coloanei corecteaza dezechilibrele musculare si poate contribui la reducerea durerilor de spate prin distribuirea egala a greutatii pe toate zonele coloanei.
imaginea coloanei vertebrale - vertebre si discuri intervertebrale